H55-utställningen

File:H55 Katalog.jpg

H55-symbolen designad av Anders Beckman.

Som ett svar på de akuta bristerna av bostäder och basvaror år 1930 kom 1950 med alla idéer och lösningar. Hälsingborgsutställningen 1955, eller H55 som den brukar kallas var utställning som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen (numera kallad Föreningen Svensk Form) i Helsingborg och var en uppföljare till Stockholmsutställningen 1930.

File:Carl Axel Acking 1955.jpg
Carl-Axel Acking och en modell av hur utställningspaviljongerna skulle se ut.


 H55 invigdes den 10 juni 1955 av Gustav VI Adolf och den höll på till 28 augusti samma år. Både nationella och internationella företag, formgivare och arkitekter bjöds in från länder som Danmark, England, Finland, Frankrike, Japan, Schweiz och Västtyskland. Man visade upp nya idéer, nya material, nya varor och diskuterade bostadsfrågan. Detta gjorde man genom att presentera 50-talets nya möblerade ”standardlägenheter” för unga barnfamiljer. Utöver lägenheterna visade man även upp sex olika lösningar av småhus, med titlar som bland annat ”Bo litet”, ”Bo i radhus”, ”Bo i staden” och ”Bo på landet”.

File:H55 1.jpg

De tre paviljongerna utställda längs med Parapeten under H55-utställningen.


På en hamnpir som kallades Parapeten, belägen norr om Konserthuset, byggde man utställningspaviljonger, konstindustriavdelningar och en permanent restaurang som döptes till samma namn som piren. Carl-Axel Acking designade paviljongerna och Bengt Gate designade restaurangen och konstindustriavdelningarna. Det tog lång tid att bygga i och med den kalla vintern 1955, men man lyckades med hjälp av en kraftansträngning i slutet bli klar i tid. Idag finns ingen av byggnaderna kvar förutom restaurangen. H55-utställningens kända symbol är designad av Anders Beckman och fanns på prydnadsföremål, informationstavlor, flaggor och så målades den upp i jättestora format vid vägen till entrén.

H55-utställningen var en av de stora konsttillställningarna under 50-talet och något man helst inte ville missa!



Källor: Wikipedia, denna hemsida och designtidskriften FORM.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: